Thursday, October 24, 2013

Klinik Zalfah

Assalamualaikum semua..

Tadi tengahari pergi Klinik Zalfah, ummi suh mintak ubat cirit Amin. Ubat yang ambik kat Klinik Fuziah dah habis, tapi cirit Amin masih ada lagi.

sementara nak jumpa doktor

ubat Amin

Google punya google dapat info pasal cirit birit ni.

Bayi kerap cirit birit, apa nak buat ya:-


1) Penyusuan Susu ibu : Memang kalau bagi susu ibu awal2 begini baby akan kerap berak 7-8 kalai sehari pon normal, terkentut keluar najis pun normal kalau bayi seawal lahir hingga 4 minggu. Kalau ada jururawat masyarakat datang tengok baby, boleh la suruh dia tengok sample najis baby tu, normal atau tak



2) Susu formula tak serasi: Kalau bagi susu tepung, kalau tak serasi dgn perut budak tu, mmg akan menyebabkan cirit jugak



3) Someting Wrong/ Baby Sakit: Mungkin bab sakit, atau something wrong dengan perut dia.


Juga perkongsian melalui pengalaman, apa nak buat: 

1) Teruskan memberi susu ibu. Sabar, Salin dan tukar sahajalah lampin itu, lama kelamaan  (memasuki 2 bulan) kekerapan baby berak akan berkurang. 

2) Kalau xde bagi susu ibu, kalau baby still kerap berak, bolehlah cuba tukar jenama susu. mana tahu sesuai dgn susu yang baru. Harus di ingatkan yang mahal tidak semestinya sesuai. Kalau still problem, boleh cuba susu yg menggunakan Soya sebagai bahan utk susu, bukan susu lembu. Sesetengah budak tak sesuai dgn susu lembu. 

3) Bawak gi jumpak doktor kalau berak/ cirit berterusan sambai ke tahap baby tak berhenti menangis dan susut berat badan dan xnak minum susu lagi dah.

Tadi sekali harung beli susu yang mengandungi soya buat Amin, mana tahu ok kan lepas ni :)


harga pun boleh tahan, ni yang tin kecik

ni vitamin, ummi cakap Amin tak berapa nak makan, badan pun dah susut





0 comments: