Wednesday, July 25, 2012

Hari ke-5

Assalamualaikum semua...

Alhamdulillah, hari ini hari ke-5 umat Islam berpuasa, begitu juga dengan aku ni ha yang sedang memboyot, baby mama paham kan mama puasa..hikss

Balik nanti seperti biasa nak g bazar ramadhan kat Bukit Changgang. Nak beli kuih tepung pelita dan ikan bakar. Tadi tengahari dah beli pajeri nenas kat cafe ofis ni. Nanti petang mesti en Ova beli ayam sambal kat Langat Murni dan kuih muih yang lain kan, cukup la tuh juadah berbuka nanti petang nanti.

Kisah budak dua ni pulak masa berbuka mengalahkan orang yang perpuasa..kih3..Takpe lah kan, janji puteri2 mama nak makan daripada takmo makan ..

Kat ofis sekarang ni musim sejuk. Kitaorang ni ha dah macam froozen food dah, aduhai. Mengantuk usah cakap lah....ngantuk giler dibuatnya..Time pose ni waktu kerja dipendekan, jadik masa rehat takde, mak buyong sorang ni peduli apa, kalu dah habit tu tido, selamber je aku tido kat meja ni (bos, harap maklum yer, pembawakan ibu mengandung)..hehehe

Cukup la lapuran untuk hari ini...jap lagi dah nak balik kerja..:)

Friday, July 20, 2012

Salam Ramadhan


Esok semua umat Islam akan berpuasa. Sempena kedatangan bulan yang mulia ini, saya sekeluarga mengambil kesempatan untuk memohon ampun dan maaf sekiranya ada terbuat salah, terguris hati, terkasar bahasa kepada yang mengenali kami.

Kepada pembaca Blog Tihasyira, saya ucapkan selamat menjalani ibadah puasa..

Tuesday, July 17, 2012

Last Day..

Hari ini adalah hari terakhir di Billing buat sahabat saya, Siti Aida.
Kata2 terakhir yang disampaikan olehnya sendiri melalui email kepada semua wargakerja MAB berbunyi :-

~Salam Perpisahan dan Jumpa Lagi......~
Assalamualaikum wbt & Salam 1 Malaysia....

Hari ini adalah hari terakhir saya bertugas di Malaysia Airports... (M.A Sepang SB )

Walaupun sayang untuk meninggalkan Malaysia Airports, tetapi kita perlu akur setiap pertemuan ada perpisahan...  
Sepanjang perkhidmatan saya di Malaysia Airports selama 7 tahun  ( Ops Billing(2009-2012) & HR (2005-2009) ) , selaku manusia biasa kita tidak lekang daripada melakukan kesilapan/kesalahan... 
Saya mohon kemaafan kepada semua di atas kesilapan saya dan jasa kawan2 yang dikasihi akan tetap di kenang hingga ke akhir hayat... 
Terima kasih kepada semua di atas tunjuk ajar, nasihat dan kerjasama yang diberikan sepanjang saya berada di sini... 
Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat menjalankan ibadah puasa di bulan Ramadhan yang akan tiba tidak lama lagi dan Selamat Hari Raya Aidilfitri...



Jumpa lagi.........
" Tada Masala..... " - Tiada Masalah .......:)
Regards,
Siti Aida Sabarudin,
Operations Billing Unit,
Level 4, AMC Building,
Malaysia Airports (Sepang) Sdn Bhd,   
K.L International Airport,
64000 Sepang, Selangor.

Tel        :   +603-87768834
Fax       :   +603-89265510
email   :   sitiaida@malaysiaairports.com.my


senyum dalam tangisan..:(


handing over


Sunday, July 15, 2012

Kenangan

Salam semua...


 Untuk makluman semua  pembaca Blog Tihasyira, plate ini adalah kenangan buat sahabat billing, Siti Aida..
Esok hari terakhir Aida berkhidmat dengan MAB.
Cantik tak plate ini, cantik kan???

Kepada Aida, nanti kat sana jangan lupa yer kitaorang semua kat unit billing ni..Banyak kenangan kita semua, harap2 ianya tetap bersemadi dalam ingatan Aida tau.

Kalu sesiapa nak tempah plate ni boleh la lawat blog :-

Friday, July 13, 2012

Sukan Malaysia Airports 2012


Salam semua....

Hari ini bermulalah Sukan Malaysia Airports 2012. Majlis Perasmian Hari Sukan Malaysia Airports ini akan dirasmikan oleh Y. Bhg Tan Sri Bashir Ahmad, Pengarah Urusan MAHB pada jam 5.00petang nanti. Sempena kejohanan sukan  ini,  ITD Division, MAHB selaku penganjur sukan kali ini telah melancarkan laman sesawang rasmi sukan malaysia airports 2012.

Sila layari 
atau

untuk mendapatkan informasi dan maklumat terkini Sukan Malaysia Airport 2012.


2 tahun lepas sukan malaysia airports berlangsung di Langkawi dimana saya turut serta. Untuk kali ini saya terpaksa merehatkan diri atas sebab2 tertentu, harap maklum :)

Sekian untuk kali ini...

Tuesday, July 10, 2012

Aida's Farewell

Salam semua pembaca Blog Tihasyira..

Hari ni kitaorang Unit Billing sama-sama meraikan majlis perpisahan buat Siti Aida yang akan berhijrah ke Terengganu. Kitaorang makan2 kat Aunty Aini's.
Jom kita tengok gambar2 menarik ni..

Menu

Yummy

Pepperoni Pizza n Hawaiian Pizza

Siti Aida

Sebelum makan kita posing dulu

Kenangan buat Aida dari kami semua




Kepada Aida, Selamat Maju Jaya kami ucapkan..

Friday, July 6, 2012

Klinik An-Nisa

Salam semua...

Hari ni kebetulan ambik cuti nak balik kampung. Pagi tu pergi Nilai 1 nak cari kain, singgah la kat Klinik An-Nisa, konon2 nak tgk gender baby dalam perut ni. Hari ni Doktor Soraya yang bertugas, rasa seronok pulak datang klinik ni sebab Doktor Soraya ni memang ramahmesra la.

Ikutkan usia kandungan sekarang ni dah 19minggu, tapi bila tengok kat scan date ni 18minggu pulak. Tulis lagi due pada 04.12.2012, ikutkan due yang doktor klinik kesihatan bagi 27.11.2012.

Pengalaman anak sulung memang ontime keluar ikut pada tarikh yang tulis kat scan dulu. Anak nombor 2 pulak lewat 5 hari, dan anak nombor 3 ni, tak tau nak cakap..heeee
Doakan semuanya selamat..AMIN

Doktor Soraya cakap baby tengah bersujud jadi tak boleh la nak nampak gendernya..Kalu nak tau, nanti usia kandungan 6bulan keatas kita buat scan lagi yer...
Kalu tengok gambar scan ni pun, tak tau la namapak apa. Yang saya nampak bulat(kepala) dan tulang belakang baby.. Yang lain hanya doktor je yang tau..heeee


Tuesday, July 3, 2012

Hormati Privasi Rakan Sekerja

SALAM SEMUA

"Dan janganlah engkau memalingkan mukamu (kerana memandang rendah) kepada manusia, dan janganlah engkau berjalan di bumi dengan berlagak sombong; sesungguhnya Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang sombong takbur, lagi membanggakan diri.-surah Luqman ayat 18

Setiap pekerja diberikan ruang kerja masing-masing dan ia bertujuan dapat memberikan focus maksimum terhadap tugasan yang harus diselesaikan. 

Jangan pentingkan diri sendiri dan cuba cuba hormati hak teman-teman sekerja lain. Mungkin tip ini boleh diamalkan agar tiada yang berasa geram dengan kelakuan anda:- 

KAWAL NADA SUARA 
*tidak kira sama ada semasa berbual atau bercakap ditalian telifon, cubalah kawal nada suara anda agar tidak terlalu kuat sehingga mengganggu konsentrasi rakan sekerja yang lain. Bukannya nak buat pengumuman ataupun nak bagi satu level dengar cerita korang tuh. 

BUKAN TEMPAT PERBINCANGAN HAL PERIBADI 
*Pejabat adalah tempat mencari rezeki bukan tempat untuk meluahkan hal peribadi. Kalu dah terdesak sangat carilah tempat yang sesuai dan bukan di tempat kerja sebab tidak menjanjikan privasi. Sesiapa saja boleh mendengar dan tak mustahil ia akan menjadi bualan hangat ataupun akan menjadi bahan umpatan keesokan harinya.. Tambah menarik lagi bila ianya ditambah perisa dengan ditokok tambah cerita kan?? 

BAWA BERSAMA TELEFON BIMBIT 
*Nada dering telifon bimbit zaman sekarang bermacam-macam rentak. Ada yang perlahan, ada yang kuat sebab itulah kalu ke mana-mana anda kenalah bawa bersama. Kalau tidak pun simpan di dalam laci anda, kalau lagu sedap takpe jugak kan? Deringan telifon di atas meja pun kena la kawal sikit, boleh tak kasi perlahan . Tambah lagi kalu korang nak cuti ke nak MC ker, takde la mengganggu rakan di sekeliling. 

PANGGILAN PERIBADI 
*Agak-agakla kalu nak bercerita pun kat telifon, nak kasi semua orang dengar ke beb..aduh!!!! Bukan niat nak menyibuk tetapi terpaksa mendengarnya dek ruang kerja yang berdekatan…Lebih menyakitkan bila ketawa mengilai-ngilai sampai mengganggu orang lain. 

USAH BANYAK TANYA 
*Sesetengah orang tidak peduli dengan kesibukan orang lain kerana apa yang dia tahu, dia mahu dilayan secepat mungkin. Dalam hal ini, kita harus melihatkan pada situasi jika mahu bertanya mahupun mendapatkan bantuan daripada rakan lain. Mungkin pada ketika itu dia sedang sibuk dan tidak punya banyak masa untuk melayan anda. Jadi hormatinya dengan bersabar. 

USAH GOPOH 
*JIka anda melihat rakan sedang bercakap ditalian, jangan terlalu mencuba untuk bertanya itu dan ini dengannya. Tunggu sehingga dia selesai dan meletakkan gagang telifon, begitu juga dalam hal kerja yang memerlukan giliran , harap bertenang dan bersabar. 

Sekian untuk kali ini.. 

Monday, July 2, 2012

Demam

Tengahari dapat call dari kak ida, ibu derang yang badan syirah tetiba panas. Ubat tak bekalkan pulak sebab derang baru je sembuh dari batuk/selsema.

Mintak keluar office kejap nak bawak syirah g klinik..Suhu badannya agak panas jadik, masuk ubat dalam tut.....Yang c kakak pulak cakap kat doktor, "badan adik panas berapi"...kelakar pulak bila dia cakap cengitu.

cian anak mama

c kakak n c adik...


Sekian untuk kali ini...harap2 syirah cepat sembuh yer..