Monday, October 7, 2013

Fadhilat Bulan Zulhijjah

Assalamualaikum semua...

Untuk pengetahuan semua pada 6hb Oktober kita telah memasuki Bulan Zulhijjah untuk tahun 1434Hijrah.

Dari sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas r.a. Rasulullah s.a.w. telah menerangkan tentang fadilat puasa di bulan Zulhijjah iaitu:-
 1. Tanggal 1 Zulhijjah kesalahan Nabi Adam a.s. telah diampunkan Allah.  Oleh itu sesiapa yang berpuasa pada hari itu dosanya akan diampuni oleh Allah.

 2. Tanggal 2 Zulhijjah doa Nabi Yunus diperkenankan Allah.  Oleh itu sesiapa yang berpuasa pada hari itu maka pahalanya sama seperti ia berpuasa setahun dan dicatitkan baginya seolah tidak pernah melakukan maksiat walau sedikitpun.

 3. Tanggal 3 Zulhijjah doa Nabi Zakaria diperkenankan Allah.  Sesiapa yang berpuasa pada hari itu maka doanya juga akan diperkenankan oleh Allah.

 4. Tanggal 4 Zulhijjah Nabi Isa dilahirkan.  Sesiapa yang berpuasa pada hari itu akan terhindar ia dari kefakiran dan kemelaratan dan di hari kiamat ia akan dimasukkan dalam golongan yang terhormat.

 5. Tanggal 5 Zulhijjah Nabi Musa dilahirkan.  Sesiapa yang berpuasa pada hari itu terlepas ia dari sifat munafik dan dari siksa kubur.

 6. Tanggal 6 Zulhijjah Allah telah membukakan pintu kebajikan untuk nabi-nabiNya.  Sesiapa yang berpuasa pada hari itu ia akan dipandang oleh Allah dengan pandangan rahmat serta terlepas ia dari azab.

 7. Tanggal 7 Zulhijjah pintu neraka Jahanam akan dikunci.  Sesiapa yang berpuasa pada hari itu akan dikuncikan oleh Allah 30 pintu kesulitannya dan dibukakan 30 pintu kemudahan.

 8. Tanggal 8 Zulhijjah Nabi Ibrahim telah bermimpi mendapat perintah dari Allah supaya menyembelih anaknya Ismail.  Seharian ia berfikir sama ada perintah itu datang dari Allah atau syaitan.  Hari itu dinamakan dengan 'Tarwiyah' (hari berfikir) oleh itu sesiapa yang berpuasa pada hari itu akan diberi oleh Allah pahala yang tidak terhitung banyaknya hanya Allah sahaja yang mengetahui.

 9. Tanggal 9 Zulhijjah Allah telah memberitahu kepada Nabi Ibrahim bahawa mimpinya itu adalah benar dari Allah, bukan dari syaitan.  Oleh itu hari itu dikenali dengan nama 'Arafah' (hari tahu).  Sesiapa yang berpuasa pada hari itu akan diampunkan oleh Allah dosanya setahun yang lalu dan setahun yang akan datang.

 10. Tanggal 10 Zulhijjah adalah hari raya Aidil Adha (hari korban) juga dikenali dengan nama hari 'Nahar' (menyembelih).  Sesiapa yang berkorban pada hari itu dengan seekor korban dan pada setiap titisan darah yang mengalir dari leher haiwan tersebut Allah akan mengampuni dosanya dan dosa ahli kaum keluarganya (haram berpuasa pada hari ini).

 11. Sunat bersedekah pada hari itu dengan satu sedekah maka akan dibangkitkan oleh Allah pada hari kiamat nanti dalam keadaan aman dan sentosa serta timbangan amal baiknya lebih berat dari bukit Uhud.

 12. Amalan sunat pada 10 Zulhijjah seperti...
 • Mandi sunat Aidil Adha pada pagi harinya
 • Sunat tidak menjamah makanan atau minuman sehinggalah selesai menunaikan solat Adha.
 • Keluar menuju ke masjid dengan satu jalan dan bila pulang menggunakan jalan yang lain pula.
 • Lebih afdal dengan berjalan kaki ke masjid jika ianya tidak terlalu jauh.
 • Mengumandangkan takbir, tahmid dan tahlil bermula dari malam 10 Zulhijjah hinggalah terbenam matahari pada tanggal 13 Zulhijjah (Takbir Muqayyad).
 • Sunat membaca doa akhir tahun pada tanggal 29 atau 30 Zulhijjah selepas solat Asar dan membaca doa awal tahun selepas solat Maghrib pada malampertama awal Muharram.


  Sekian.

0 comments: