Monday, June 29, 2009

insyirah-1tahun

Selamat u/tahun sayang buat Permata Hatiku, siti nur insyirah dania.

Sejarah Insyirah.....
konon2 nak diet, boleh ker gitu..maklum la badan dah makin kembang masa tu(takde la kembang mana pun) belum sempat habis pil kurus sebotol, aish napa tak datang bulan lagi ni..ayo yo...kalau tak silap hari ke12 lewat my period, sy p ambik urine test kat klinik fuziah n cek sendiri...alhamdulillah result positif.....sebelum ni kalau nak ikutkan ada jugak tapi tak lekat n kali ni lekat pulak..jadi

"
"
"
"

Tiha dapat adik ...horeyyy jangan nakal2.

sepanjang mengandungkan insyirah, alhamdulillah sy tak alami alahan yang teruk cuma kena morning n evening sickness(boleh gitu)..
time ngandungkan fatihah belah pagi je muntah2 ni..tapi time insyirah kena pulak belah pagi n belah petang. kesimpulannya apa yang saya makan time lunch habis keluar semula. kalau kat opis pulak duduk kat tempat ala2 ganaz, member siap ckp agaknyer bb boy kot.
tambah lagi time tu sport tennis, kat rumah my hb follow sport tuh, tambah lagi Roger Federer yang main, dah saya ni dok aim jer mamat tu, harap2 muka bb nnti cam Roger Federer. ekekek

ikutkan due date insyirah ni 24.06.2008. time fatihah on time ikut date yang dc berikan.
al kisah seminggu sebelum due date my hb dah siap2kan air selusuh untuk bekalan kelahiran insyirah. ke mana sy pergi, sy bawak barang2 keperluan yang mmg saya simpan dalam bonet kereta. mcm biasa setiap hari sabtu n ahad my hb akan ke rumah Taman Murni untuk kerja2 renovation. saya pula akan ke sana waktu tengari untuk menghantar makanan buat suami tersayang...ceh..ceh
sampai due date rasa nak bersalin belum ada lagi. p check up dc bg seminggu lagi tarikh due, kalau takde tanda2 nk bersalin kena induce la jawapnyer. setiap hari saya belai perut ni bb, keluar cepat ye mama taknak kena induce..

pagi ahad-29hb jun 2008
bangun je dari tidur ada tanda nak bersalin(ada lendir keluar)
pastu terasa sakit belakang ni...
gagahkan diri masak nasik untuk bekalan abg, nak masak lauk tak larat yer, mama beli je nnti kat kedai mamak tuh..
sy p berdua ngan tiha ke rumah Taman Murni..
bgtau abg, abg tanye nak g hospital ke..
takpe la bang tunggu betul2 sakit nnti baru kita p.
lepak la mama kat sana ngan tiha..
mula2 dalam setengah jam sakit datang, mama tahan lagi..dah kerap 15minit..mama ckp kat abah nak p hospital..selesai abang solat asar kitaorg pun pergi...dengan perlahan2 mama drive kete n tiha tido kat seat sebelah mama. abah naik moto balik ke rumah dulu...
sampai kat rumah abah hanta tiha ke rumah ibunya sementara mama tukar pakaian...ya allah sakit yang kerap datang lagi.....cepat la sampai hospital

Sampai kat Hospital Banting terus masuk lab.. masa tu jam 6 kalu tak silap. nurse terus suruh baring atas katil n cek kekerapan jantung bb...insyirah lahir selepas waktu maghrib 7.59mlm..alhamdulillah semuanya selamat n mama tahu bb dalam perut mama ni girl lagi. nama insyirah ni pun mama yang letak sebab abah nak letak nama surah pada anak2....setelah semuanya selesai mama ditempatkan ke wad biasa..dan alhamdulillah syukur pada ALLAH sekali lagi, mama n anak mama semuanya selamat...
Siti Nur Insyirah Dania......jadilah anak yang soleh n anak yang mendengar kata. semoga Allah berikan kesihatan yang baik, kehidupan yang diredhaiNya, dipanjangkan umur n dimurahkan rezeki serta jadilah anak yangberguna pada agama bangsa n negara. AMIN....

note:potong kek nnti kita celebrate kat rumah baru yer!!!

bb syirah n kakak tiha

Sunday, June 28, 2009

Bowling-Arl Bowl Alamanda

Tak pernah2 saya joint Bowling untuk sukan MAHB, tahun ni rezeki menyebelahi saya. Selection p jugak tapi saya tak harapkan yang saya ni dapat wakil untuk Gemilang. Bak kata derang "wah suami isteri wakil Gemilang ni"

Atlet2 Cemilang terdiri dari:

fida, ct, ulai
bard, kak sham n shima

congratulation to all...
bak kata ulai...
"fid berbaloi jugak kita main ni, lepas ni usahakan untuk joint Bowling ke Langkawi tahun depan ye"
Insya Allah, mudah2an
ekekekekek
note:mendukacitakan team Gemilang lelaki dapat no 4(tak pernah2 tau derang ni down, tapi nk buat macamana dah takde rezeki kan).
takpe 2 tahun lagi, try the best yer.

Saturday, June 27, 2009

Futsal

Seperti 2 tahun yang lepas tahun ini saya mewakili Team Gemilang acara Futsal. Walaupun kami tak menang kami bangga sebab dapat masuk semi-final lawan dengan AVSEC.
Dear all, thank for the great game .....

Date:27 jun 2009
Venue:Merekacipta, WRP
Team:Gemilang

Team Gemilang 2007(kak as, azma n diana tak joint tahun ni akibat kena buatan orang)
ni pic ktorg nak test power(joint pertandingan anjuran Hotlink)
ni dia atlit2 futsal Gemilang....2007
Team Gemilang 2009









Thursday, June 25, 2009

Vemmabuilder

Saya ingin memperkenalkan sebuah perniagaan internet yang telah membawa kejayaan kepada ramai individu di Malaysia.

VemmaBuilder merupakan anak syarikat kepada Vemma yang memasarkan produk kesihatan berasaskan buah manggis untuk seisi keluarga. Produk vemma ini telah diperakui keberkesanannya oleh beberapa pakar perubatan di Malaysia.

Produk Vemma juga merupakan produk yang diakui halal oleh Jabatan Agama Islam Malaysia


Saya lebih tertarik utk mempelawa saudara sekalian utk menyertai program affiliate Vemma yang hanya memerlukan dua kaki di bawah kita utk menjana pendapatan sampingan yang lumayan.
Apa yang menarik tentang program affiliate ini ialah sistem Vemma akan mencarikan satu kaki utk kita dan kita hanya perlu berusaha utk mencari satu kaki sahaja lagi bagi memenuhkan kaki-kaki di bawah kita. Ini amat mudah kerana apabila kita telah mendaftar sebagai ahli percuma Vemma, sistem email Vemma akan sentiasa memberikan update kepada kita tentang siapakah yang telah berada di bawah kita dan sekiranya kita mendaftar sebagai ahli berbayar, individu yang mendaftar sebagai ahli di bawah kita itu akan secara automatik berada di bawah kita sebagai kaki-kaki kiri kita.

Melalui program affiliate ini, Vemma akan menyediakan sebuah laman web utk kita yang digunakan sebagai virtual office utk kita menjalankan aktiviti pemasaran kita dan satu laman web lagi utk rujukan Vemma mengira berapa ramai individu yg telah mendaftar di bawah kita. Saya katakan ini merupakan program affiliate yang keadaannya adalah menang-menang utk Vemma dan kita.

Mendaftarlah sebagai ahli percuma dahulu dan cuba baca sepenuhnya info yg akan diberikan kepada saudara dan teruskan langkah dengan mendaftar sebagai ahli berbayar utk mara ke arah kebebasan kewangan! Saya telah memulakan langkah dan amat teruja dengan update daripada Vemma SETIAP HARI melalui email yang mengatakan ada individu yang baru mendaftar sebagai ahli di bawah saya. Ini adalah satu keputusan yang SANGAT BIJAK!

Daftarlah sebagai ahli baru secara PERCUMA SEKARANG dengan mengklik di pautan di bawah :

Wednesday, June 24, 2009

Rejab kembali lagi

FADHILAT BULAN REJAB

Bulan Rejab kembali lagi. Ia merupakan bulan yang sangat dimuliakan di dalam Islam. Banyak hadis Rasulullah S.A.W. yang telah diriwayatkan oleh para sahabat Baginda mengenai kelebihan bulan Rejab, bulan ketujuh di dalam kalendar Islam. Rejab bermaksud ta'azim (kebesaran, keagungan, kemuliaan) kerana Allah S.W.T. akan melimpahkan rahmat-Nya, kemurahan-Nya dan fadhilat bulan Rejab dan beberapa hadis Rasulullah S.A.W. berkenaan dengannya.Amalan terbaik di dalam bulan Rejab ini ialah berpuasa. Maksud hadis Rasulullah S.A.W. tentang kelebihan berpuasa di dalam bulan Rejab adalah seperti berikut:

Puasa 1 hari - Seperti berpuasa 40 tahun dan mendapat keredhaan Allah serta syurga tertinggi.

Puasa 2 hari - mendapat kemuliaan besar daripada Allah dan dilipatgandakan pahalanya.

Puasa 3 hari - dijauhkan dugaan dunia oleh Allah, dijadikan sebuah parit panjang yang menghalangnya ke neraka

Puasa 4 hari - diselamatkan daripada siksaan akhirat kelak serta fitnah Dajjal.

Puasa 5 hari - aman dari azab kubur.

Puasa 6 hari - dibangkitkan dari kubur dengan muka bercahaya.

Puasa 7 hari - Allah mengunci 7 pintu neraka jahannam baginya.

Puasa 8 hari - Allah membuka 8 pintu syurga baginya.

Puasa 9 hari - keluar dari kuburnya lalu menyeru "Laailahaillallah" dan tidak ditolak dia dari memasuki syurga.

Puasa 10 hari - Allah memperkenankan semua permintaan dan hajatnya, dijadikan hamparan perhentian di titian Siratul Mustaqim setiap satu batu dan dijadikan 2 sayap untuk terbang seperti kilat di titian Siratul Mustaqim

Puasa 13 hari - Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 3,000 tahun.

Puasa 14 hari - Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 10,000 tahun.

Puasa 15 hari - Allah mengampunkan semua dosanya yang lalu di samping menggantikan amalan kejahatan dengan amalan kebaikan. Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 100,000 tahun.

Puasa 16 hari - dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.

Puasa 19 hari - Dibina sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim dan Nabi Allah Adam.

Puasa 20 hari - Allah mengampunkan segala dosanya yang lalu, dan melakukan amalan baik dengan baki umurnya.

Sesiapa yang berpuasa 3 hari dalam bulan Rejab dan beribadat pada malamnya seperti dia berpuasa 3,000 tahun, diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar setiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawa dari jasadnya, 70 hajat ketika di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Al-Quran dinaikkan ke langit), 70 hajat ketika ditimbang amalannya di Mizan, dan 70 hajat ketika melalui titian Siratul Mustaqim.
Berpuasa pada 27 Rejab (Hari Israk dan Mikraj) seperti berpuasa 60 bulan pahalanya, jika disertai dengan sedekah seumpama puasa 1,000 tahun.
Dapat meminum air sungai yang dinamakan Rejab yang mana airnya lebih putih dari susu, lebih manis daripada manisan, lebih dingin dari salji.
Setiap umat Islam yang berpuasa di bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumur hidupnya. Tambahan bersedekah seperti beribadat seribu kali haji dan umrah. Dibina untuknya seribu mahligai dengan seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada matahari seribu kali.
Sedekah di bulan Rejab seumpama sedekah seribu dinar, dituliskan kepada tiap-tiap helai bulu romanya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat dan dihapuskan seribu kejahatan serta dijauhkan daripada api Neraka.

Orang yang lemah dari berpuasa di bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari, sekurang-kurangnya sebuku roti. Kelebihan lain bulan Rejab:

1. Di dalam bulan lain Allah membalas amalan umat-Nya 10 kali, tetapi di dalan bulan Rejab Allah akan membalas amalan umat-Nya 70 kali.
2. Sesiapa meminta ampun (beristighfar) pada pagi dan petang 70 atau 100 kali di dalam bulan Rejab, diharamkan tubuhnya daripada api neraka.
3. Rejab bulan Allah, Sya'aban bulan Rasulullah. S.A.W, Ramadhan bulan umat Rasulullah S.A.W.
4. Rejab adalah bulan menabur benih, Sya'aban bulan menyiram tanaman manakala Ramadhan bulan menuai.
5. Amalan di dalam bulan Rejab menyucikan badan, Sya'aban menyucikan hati manakala Ramadhan menyucikan roh.
6. Rejab adalah bulan maghfirah (keampunan), Sya'aban bulan syafaat manakala Ramadhan bulan menggandakan kebajikan.
7. Rejab adalah bulan taubat, Sya'aban bulan muhibbah manakala Ramadhan bulan dilimpahi pahala amalan yang banyak.
8. Pahala amalan baik di dalam bulan Rejab diganda 70 pahala, Sya'aban diganda 700 pahala dan Ramadhan diganda 1,000 pahala.

Beberapa amalan lain yang baik dilakukan dalam bulan Rejab:
1. Menyucikan diri daripada dosa dengan bertaubat dan memohon ampun
2. Membersihkan hati yang lalai dan alpa melalui amalan istighfar dan zikir
3. Mendekatkan diri kepada Allah dengan menunaikan solat
4. Memohon keselamatan dan kesejahteraan dengan berselawat dan berdoa kepada-Nya
5. Menginsafkan diri dengan membaca kisah teladan perjuangan Rasulullah S.A.W. dan sirah Islam lain.

Peristiwa penting yang telah berlaku dalam bulan Rejab:
1. Israk dan Mikraj (27 Rejab)
2. Solat 5 waktu difardukan ke atas umat Islam (Malam Israk Mikraj)
3. Perang Tabuk terjadi di dalam tahun ke-9 Hijrah.
Secara ringkasnya, Israk dan Mikraj adalah sebuah peristiwa di mana Nabi Muhammad S.A.W telah di"israk"kan (dibawa berjalan) dari Kota Mekah ke Baitul Muqaddis serta di"mikraj"kan (dibawa naik ke atas) ke Sidratul Muntaha untuk mengadap Allah S.W.T di mana Solat 5 waktu telah difardukan ke atas umat Islam melalui Rasulullah S.A.W. Semuanya berlaku di dalam satu malam sahaja.

Firman Allah SWT:
Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hambaNya pada satu malam dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa yang telah Kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui - Petikan dari Surah Al Israa ayat 1.

DOA BULAN REJAB:
Ya Allah, berkatilah kami pada bulan Rejab dan bulan Sya'aban serta sampaikanlah kami ke bulan Ramadan. Aku bermohon keampunan Allah yang Maha Agung dan tiada Tuhan melainkan Dia, yang hidup, yang berdiri sendiri dan aku bertaubat kepadaNya. Ya Allah, Engkaulah Tuhanku, tidak ada Tuhan yang patut disembah kecuali Engkau yang mencipta aku. Aku adalah hambaMu dan aku dalam genggamanMu. Aku dalam perjanjian (beriman dan taat) kepadaMu sekadar kemampuan yang ada padaku. Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang (mungkin) aku lakukan. Aku mengakui atas nikmat yang engkau berikan kepadaku dan mengakui dosa-dosaku. Kerana itu aku memohon keampunan-Mu dan sesungguhnya tiada yang dapat mengampuni dosa seseorang kecuali Engkau Ya-Allah.Istighfar paling baik dalam bulan Rejab:Maksudnya: Aku bermohon keampunan Allah yang Maha Agung dan tiada Tuhan melainkan Dia, yang hidup, yang berdiri sendiri dan aku bertaubat kepadaNya.Kesimpulannya, bulan Rejab merupakan sebuah bulan yang banyak keistimewaannya yang dijanjikan oleh Allah S.W.T kepada umat-Nya, kerana Rejab adalah bulan Allah. Pintu rahmat terbuka luas kepada umat-Nya untuk bertaubat dan memohon ampun di atas dosa-dosa yang lepas. Namun begitu, suka diingatkan bahawa kita perlu mengerjakan segala amalan yang dituntut ini dengan sifat ikhlas, rendah diri dan tawwaduk agar ganjaran yang akan diperolehi itu ada keberkatannya.
Wasallam.

Note: Alhamdulillah, dah habis ganti puasaku yang tertunggak...

Monday, June 22, 2009

Vemma-Jus manggis

Di sini saya nak perkenalkan satu produk iaitu Vemma-jus manggis di mana ia merupakan supplement di samping menyembuhkan penyakit. ia juga boleh mengawal n menurunkan berat badan. hanya sekali sahaja minum mengikut sukatan yang diberikan.

Di bawah adalah artikel bebas yang menyatakan khasiat kulit manggis. Terpulang lah kepada kita samaada nak minum VeMMA atau ikut cara di bawah :-) Amalkan untuk kesihatan kita. Let share with the love one our VeMMA benefits

KHASIAT KULIT MANGGIS (QUEEN of FRUITS)

> Kulit manggis dihiris & jemur hingga kering untuk dijadikan serbuk. Masuk dalam
> capsule.
> Ambil setiap hari. Dekat US harga sebotol jus kulit manggis adalah
> RM900.00+
> Benda ni ada depan mata, mengapa kita buang sahaja????
> Pernah terbaca satu artikel di Majalah Kesihatan. Ekstrak kulit
> manggis dijual USD240 di USA atau RM900.00
>

KHASIAT KULIT MANGGIS

> 1. Anti-fatigue (energy booster/memberi tenaga)
> 2. Powerful anti-inflammatory (prevents inflammation)
> 3. Analgesic (prevents pain/mencegah sakit urat saraf )
> 4. Anti-ulcer (stomach,
> mouth and bowel ulcers)
> 5. Anti-depressant (low to moderate/mencegah kemurungan)
> 6. Anxyolytic (anti-anxiety effect/mencegah kegelisahan/panik/cemas)
> 7. Anti-Alzheimerian (helps prevent dementia)
>
> 8. Anti-tumor and cancer prevention (multiple categories cited)... shown
> to be
> capable of killing cancer cells/Mencegah kanser.
> 9. Immunomodulator (multiple categories cited) - helps the immune system
> 10. Anti-aging(Anti penuaan)
>
> 11. Anti-oxidant(Buang toxic dalam badan)
>
> 12. Anti-viral (membunuh kuman)
>
> 13. Anti-biotic (modulates bacterial infections)
>
> 14. Anti-fungal (prevents fungal infections/menggelakkan kulat)
> 15. Anti-seborrheaic (prevents skin disorders/mencantikkan kulit)
> 16. Anti-lipidemic (blood fat lowering, LDL/membuang kolesterol
> â?~jahatâ?T)
> 17. Anti-atherosclerotic (prevents hardening of arteries)
> 18. Cardioprotective (protects the heart/untuk jantung)
> 19. Hypotensive (blood pressure lowering/rendahkan tekanan darah)
> 20. Hypoglycemic (anti-diabetic effect, helps lower blood sugar/kurangkan
> gula
> dalam darah)
> 21. Anti-obesity (helps with weight loss/kuruskan badan)
> 22. Anti-arthritic (prevention of arthritis/cegah sakit tulang)
> 23. Anti-osteoporosis (helps prevent the loss of bone mass)
> 24. Anti-periodontic (prevents gum disease/cegah gusi berdarah)
>
> 25. Anti-allergenic (prevents allergic reaction)
> 26. Anti-calculitic (prevents kidney stones/cegah batu karang)
> 27. Anti-pyretic (fever lowering/rendahkan suhu badab)
> 28. Anti-Parkinson
> 29. Anti-diarrheal
> 30. Anti-neuralgic (reduces nerve pain/sakit urat saraf)
> 31. Anti-vertigo (prevents dizziness)
> 32. Anti-glaucomic (prevents glaucoma/sakit mata)
> 33. Anti-cataract (prevents cataracts)
> 34. Pansystemic - has a synergistic effect on the whole body/Mengimbangi
> seluruh badan.
>
> GOUT
>
> Kulit manggis amat berkhasiat untuk membuang asid urik di dalam badan.
> Pengidap
> gout boleh
> mengamalkan kulit manggis ni.
>
> Caranya :
>
> 1. Ambil buah manggis
> 2. Kupas
> 3. Isi dia enak di makan
> 4. Kalau sebelum ni kulit kita buang je tapi la ni jangan, ambil
> kulit dia, hiris macam asam keping dan jemur sampai kering
> 5. Bila nak guna, ambil air panas, 2 3 hirisan kulit manggis
> direndam. Sedia di minum apabila menjadi suam.
> 6. Warna air akan bertukar sedikit ungu. Rasa air sedikit kelat
> tetapi enak

ATAU MINUM VeMMA ANDA HARI INI...


selamat pengantin baru-V2


Semalam berlangsungnyer majlis persandingan adik lelaki saya di Felda Pasir Besar. Alhamdulillah semuanyer berjalan dengan lancar, tapi biasa la penat memang tak tinggal. tambah lagi insyirah nak berdukung je, dengan orag lain dia takmo. gambar pengantin pun tak banyak diambil sbb tak larat, tu pun suruh my hb yang tolong ambikkan.


nyanyian oleh makndak n pakndak buat pengantin
santapan oleh kami selepas pengantin menjamu selera
paksu n bakal maksu




paluan kompang

acara silat


para jemputan