Thursday, February 19, 2009

Tag 'First Born Journal'

Sent at 11:33 AM on Thursday
fatihahdamia: wtper
kekenyangan ker
rosesbeauty: tgh buat tag
fatihahdamia: huhu
rosesbeauty: nanti aku pas tag ni ko buat ye :)
fatihahdamia: huhu
Sent at 12:11 PM on Thursday


1. Was your pregnancy planned?

Semua org lepas berkahwin mmg inginkan zuriat. Bak kata org zuriat ni penyeri rumahtangga. First pregnant sempat rasa sebulan lebih je kandungan (takde rezeki sbb mengalami keguguran dan buat D n C di Hosp Putrajaya). Mmg sedih sesangat sbb first pregnancy. Lebih menyedihkan lagi masa berpantang di kg masa tu, rumah sewa yg diduduki telah dimasuki org (rantai kawin, cincin pemberian ibu mertuaku, duit rm150 n beberapa brg kemas yang lain kepunyaan ipar telah diambil oleh org yang tak berhati perut tu) . Kejadian ini berlaku tanpa pengetahuan dan disedari oleh hb saya. Kembalinya saya ke rumah sewa, baru saya perasan akan semua kehilangan barang2 tu. Walau apa2 pun saya redha ketentuan ALLAH, mungkin ada rahmat disebalik kejadian.

Tahun 2005, saya disahkan mengandung lagi. Syukur Alhamdulillah.


2. What was your second choice name for your opposite gender name?

Apa2 saya carik nama bb girl je not bb boy sbb pengharapan kelahiran pertama ni lebih pada bb girl. Saya suka akan nama DAMIA. Yang my hb pulak nk letak nama Surah, Al-Fatihah. Jadi kami gabungkan nama SITI NUR FATIHAH DAMIA


3. What were your reactions?

Alhamdulillah, suka sesangat


4. How old were you?

27


5. How did you find out you were pregnant?

Org selalu ckp kalu dah mengalami keguguran, takut berlaku lagi kandungan seterusnya, tapi alhamdulillah bila disahkan mengandung lagi ni saya jaga kandungan saya sebaik mungkin n banyak2 berdoa kepada ALLAH agar diri ini dan kandungan saya selamat.


6. Who did you tell first?

Suami then keluarga


7. Did you want to find out the sex?

Tak jugak. Saya prepare beli barang2 pun usia kandungan 7 bulan n tak kisah beli warna pakaian walaupun dah tau jantina bb. kebayakan warna putih. Mak siap ckp lagi yang warna kuning2 jgn beli dulu…(biasa la org tua2 punya petua, takut bb kena jaundice) alhamdulillah TIHA tak kena jaundice yang serius.


8. Due date?

04 januari 2006( ontime bb born -12.45am)


9. Did you have morning sickness?

Memang ada.


10. What did you crave?

Alhamdulillah, tak teringin yang pelik2.


11. Whom/what irritated you the most?

Aah,cam ko jugak azma, kepanansan . Kekadang tidur berkemban. HUHU


12. What was your first child's sex?

Perempuan


13. Did you wish you had the opposite sex?

Sebenarnya saya tak kisah tapi kalu boleh mmg nak perempuan, sbb nnti leh tolong mamanya buat kerja rumah.


14. How many pounds did you gain throughout the pregnancy?

Tak ingat la, tapi lebih kurang cam second pregnancy ni. Awal pregnant 60kg n last pregnant 73kg kot


15. Did you have a baby shower?

Tak ada.


16. Did you have any complications during your pregnancy?

Alhamdulillah, tiada.


17. Where did you gave birth?

Hospital Banting.

Pada asalnya saya nk bersalin kat Hosp Putrajaya memandangkan ada rekod saya kat sana, tapi amat mendukacitakan pihak Hosp mengarahkan bersalin di Hospital Banting, katanya kawasan saya tinggal iaitu Kg Bukit Changgang adalah kaw Hospital Banting. Mana2 pun tak kisah la, sakit bersalin sama je kan?????


18. How many hours were you in labor?

Sampai je hospital jam 3.30 ptg tu terus masuk bilik bersalin hinggalah bb lahir jam 12.45pg tu . jam 3 lebih paginya baru msuk wad.


19. Who drove you to the hospital?

My hb


20. Who watched you gave birth?

Bidan yang sambut bb tu.

Hb saya tunggu smpai la jam 11mlm tapi bininya tak bersalin2 lg sbb pintu rahimnya lom bukak 9sm lg, jadik my hb balik umah dulu.


21. Was it natural or C-Section?

Semulajadi


22. Did you take medicine to ease the pain?

Tak, minum air selusuh jer.


23. How much did your child weigh?

Yang pertama 2.9kg n second 3.2kg


24. When was your child actually born?

04 januari 2006.


25. What did you name him/her?

Siti Nur Fatihah Damia

Siti- permulaan nama isteri nabi

Nur-cahaya

Fatihah- surah

Damia- bijak, berkat


26. How old your first born today?

3 tahun


27. Would you do it again??

Yang second ni pun perempuan lagi, tp derang ckp muka cam lelaki. Apa taknya masa second pregnant ni mmg suka tgk muka sorang mmt ni , harap2 dapat la bb cam mukanya, alhamdulillah bb girl lagi.

Tak kisah apa2 jantina bb ni yang penting anak2ku sihat dan selamat.


28. Tag??

Sapa ye???


to azma-aku dah jawap yer!!






0 comments: